|   
info@sultanbabavakfi.org.tr

Kadrosu tamamen hanımlardan oluşuyor

Kadrosu tamamen hanımlardan oluşuyor

Seyyide dergisi, tamamı hanımlardan oluşmuş ilk dergilerden olma özelliğini taşıyor.

Sare Tamgüney Ziyansız’ın editörlüğünü yaptığı derginin Şubat sayısının, mor rengin hâkim olduğu kapağında beherlerden oluşan bir masa var. MimEmin imzalı tasarımıyla önce gözlere hitap ediyor.  Hanım yazarlardan oluştuğu içindir ki erkek yazarlar dergilerine ancak misafir olabilmekte. Bu misafirlerden biri de Dr. Müh. Hüseyin Kâmi Büyüközer. Aynı zamanda Gimdes Başkanı olan Büyüközer “Hangi Alkol Bileşikleri Haramdır?” makalesi ile okurları, biz Müslümanları aydınlatmakta. Alkolsüz bira aldatmacasından çikolatalı liköre ve likörlü çikolataya kadar gıdalarımızda bulunan alkolleri ve bunların helallik-haramlık konusu işlenmekte.  İlk sayfalarda “Ümmetin Anneleri” başlığı altında sahâbî hanımlar anlatılmakta. Bu ayki konu Hz. Ebû Bekir’ın (r.a.) kızı, Peygamberimiz’in(s.a.v.) baldızı “Esmâ bint Ebu Bekir” validemiz.  Kitaplarıyla gönülleri süsleyen yazar Ayla Abak’ın “Çocuklar Camiye!” isimli yazısı dikkat çekici.  Fatma Toksoy’un “Hoca Camide mi?” makalesinin birinci bölümü yer almakta ve İslâm eğitim geleneğinde “Öğretmen” kavramı yerine kullanılan kavramları tek tek anlatılmakta. “Muallim, Müeddib, Müderris, Muîd, Müfîd, Müktîb, Üstâd” bunlardan bazıları. Allah dostlarından Sultan Baba Hazretleri’yle ilgili bir röportaj da ilerleyen sayfalarda yerini almış. Hüseyin Tamgüney Hocaefendi ile yapılan bu tasavvufi röportajda Sultan Baba Hacı İhsan Tamgüney (k.s.) Hazretleri’nin hayatından hayatımıza geçirebileceğimiz örnek ve sözler yer almakta.

Yine adabla ilgili kitapları ve makaleleri olan Kadriye Bayraktar hocamız “Edeb ya Hû” başlığı altında “İncinmek Adına İncitmemek” konusuna değinmekte. Melek Hilal Yazıcı “Zamanı Satın Alabilir miyiz?” diye sormakta… Kalbî Kalemzen mahlasıyla yazılmış güzel bir konu var Seyyide’de. “Hapsedilemeyen Düşünce” başlığıyla büyük imam İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretleri anlatılmakta. Hem de 11 sayıdır devam etmekte bu bölüm. Öyle muhteşem bir hayat ki yaza yaza bitmemekte…

Öğretim Üyesi- Ekonomist Emel İştar’ın “İslâm ve İktisat” başlığı altında “İş sağlığı ve Güvenliğinde Son Gelişmeler” anlatılmakta. Kassad Başkanı Jinekolog Dr. Gülhan Cengiz’in “Doktorumuzun Gözünden Anne-Bebek Eğitimi-Hayata Nereden Bakıyoruz” başlığı altında bebek bekleyen anne-babaların öncelikli beklentilerini sorgulamakta. Tasavvuf Köşesi’nde Sevde Yılmaz “Helal belli haram da bellidir peki, ya diğerleri” diyerek diğerlerini anlatmakta. Esma Betül Buhari “Mutlu Yuvalar için” köşesinde  “Ruhların Emin Limanı Aile İçi Olumlu İletişimde ne kadar Israrcıyız?” diye sormakta. Kudüs’e seyahat var Sadıka Hocaoğlu’nun kalemiyle. Doğuş Kilisesi, El-Halil tanıtılmakta. Hz. Ömer (r.a.)’ın bu kilisenin avlusunda kıldığı namaz ve Osmanlılar zamanında kurulmuş olan Halil İbrahim Sofrası dikkat çekici haberlerden. Meryem Ay, “Fıkhî Meselelerimiz” adı altında okurlardan gelen fıkhi soruları cevaplamakta. Fıkıh Köşesinde de bu yazarımız Hac İbadetini açıklamış.

Yalnızca bunlar mı var? Hayır, tabii ki de. Psikiyatrist Dr. Fatma Fariha Cengiz panik atak konusunu işleyerek “Panik Atak mı? Panik Bozukluk mu” demekte. “Saadet Asrından” köşesinde Zehra Nihal tarafından Sahâbîlerden Peygamberimiz’in (s.a.v.) amcasının oğlu Abdullah b. Abbas tanıtılmakta. “Mesnevî’den” köşesinde Mevlâna Hazretleri’nin Mesnevi’sinden hikâyeler farklı bir tarz ve tatla anlatılmakta Fatma Toksoy tarafından. Genç Kalemler köşesinden Elif Gönül  “Bir taş da siz atın!”  diye haykırmakta!

Bir nebze Tefekkür köşesi Veteriner Hekim Arzu Sarıtaş’ın kaleminden kuşların uçması anlatılarak tefekküre davet etmekte okuyanları.

Tasavvufun Pusulaları” köşesinde tasavvuf klasiklerinden “el-Lüma‘” tanıtılmakta Sevde Yılmaz tarafından. “Halka Halka İlimler” başlığı altında Resûlullah (s.a.v)’in öğrencilerinin hadis öğrenme telaşına şahit olacağız. Hadislerin ne emeklerle saklanarak günümüze geldiğini daha bir anlayacağız. Hadis Günlüğü köşesinde Hadis Taşıyıcıları başlığı altında râvi konusu ele alınmış.

Ayla Abak çocuklara şiirler hediye etmiş. Yine çocuklar için bir faaliyet bahçesi düzenlemiş Seyyide dergisi. Aslıhan Toksoy tarafından Minik Sultanlar Aslıhan’ın Faaliyet Bahçesine alınıp, Uyku Dualı Yastık yapılmış ve çocuklara uyku duaları öğretilmekte. Birbirinden güzel söz ve dörtlükleri Duvar Yazıları’ndan okuyabilirsiniz. Dergide bir de bulmaca var. Ama bu bulmaca bildik bulmacalardan değil Bulmaca-Öğrenmece başlığı altında bazı kavramlar açıklanarak karelerin altına saklanmış cevapları istenmekte. Hem bulmaca zevki tadılırken hem de öğrenmiş olunuyor. Derginin son sayfası midelere hitap etmekte. Güzin Osmancık, Çerkez Tavuğu yapıyor bu sayfada.

Yine birbirinden farklı konularla ilgi çekici bilgilerle, dopdolu bir sayıyla okurların karşısında Seyyide dergisi ve yalnızca NT’lerde satılmakta.

HABER KAYNAĞI İÇİN YIKLAYIN.